Algemene informatie en vergoedingen

Mogelijkheden om een deel van de kosten vergoed te krijgen:

Vergoedingen door Zorgverzekeraars 2023:

De kans is groot dat je verzekeraar de therapiekosten gedeeltelijk vergoedt als je aanvullend verzekerd bent. De therapie valt onder “alternatieve zorg”.
Individuele therapie en Systeemtherapie wordt door de meeste zorgverzekeringen vergoed. Beide therapievormen vallen onder ‘Psychosociale Therapie’. Relatietherapie wordt niet vergoed. Alle diensten die ik lever zijn vrijgesteld van BTW.

Als verzekeraars tot vergoeding overgaan van therapie is dit op basis van de NVPA registratie. Vraag de hoogte van vergoedingen na bij je verzekeraar en vraag naar: aanvullend pakket, psychosociale hulpverlening, NVPA, RBCZ.
Klik hier om naar het overzicht te gaan van zorgverzekeraars die NVPA-therapeuten vergoeden.

Vergoedingen van de zorgverzekering zijn vastgesteld per verzekerd persoon. Dekt een verzekering de therapiekosten, dan heeft ieder verzekerd gezinslid recht op de vastgestelde vergoeding. Voorbeeld: zowel jij als je partner hebben een aanvullende zorgverzekering. Volgens het vergoedingen overzicht vergoedt de verzekering veertig euro per gesprek. In dat geval ontvangen jullie samen niet veertig, maar tachtig euro per gesprek.

De werkgever:

In veel gevallen is in overleg met de afdeling personeelszaken de werkgever bereid een deel van de kosten voor haar rekening te nemen omdat zij daarmee het welzijn van de medewerker verbetert. Het ziekteverzuim zal dalen en de productiviteit van het bedrijf zal stijgen. Vaak is er in de CAO een coachingsbudget opgenomen. Dit bedrag wordt ieder jaar door de werkgever gereserveerd voor de werknemer en kan na overleg met de werkgever vrij besteed worden aan coaching. Meestal ligt dit bedrag rond de 500 euro.

Via de belastingdienst:

Kosten van de therapie kunnen door zelfstandige ondernemers opgevoerd worden als aftrekpost bedrijfskosten/coaching.

Voorwaarden therapieafspraak:

Een therapiesessie dient minimaal 24 uur van te voren te worden afgebeld (of melden via email of voicemail) Indien een consult niet minimaal 24 uur van te voren afgezegd wordt, mag de therapeute €50,-euro per sessie in rekening brengen. Bij niet verschijnen op de afspraak mag de therapeut de hele sessie in rekening brengen.

 

Intakegesprekken:

Individueel: €120 voor 75 minuten
Relatietherapie: €135,00 voor 75 minuten
Systeemtherapie: €135,00 voor 75 minuten

Kosten Kennismaking 2023:

Kosteloos, 30 minuten.

Kosten Individuele therapie:

Individueel 60 minuten: €97,50
Individueel 75 minuten: €120
Individueel 90 minuten: €135

Kosten Relatietherapie:

60 minuten: €110 (geen vergoeding)
75 minuten: €135 (geen vergoeding)
90 minuten: €145 (geen vergoeding)

Kosten Systeemtherapie:

Systeemtherapie 60 minuten: €110
Systeemtherapie 75 minuten: €135
Systeemtherapie 90 minuten: €145

Deel dit met je vrienden