Systeemtherapie en relatietherapie:

1-op-1 maatwerk

Relatietherapie Nijmegen VuurKrachtig biedt 1-op-1 maatwerk, voor sensitieve, creatieve mensen die er klaar mee zijn dat ze lijden, omdat ze niet zichzelf kunnen zijn in hun relatie(s). Herken je momenteel jezelf niet meer in contact met je partner? Willen jullie uit de verharding naar elkaar toe en weer vreugde voelen? Zoeken jullie een relatietherapeute die zelf ook hoogsensitief is en dus begrijpt wat dit voor jullie allebei betekent, en die jullie kan helpen elkaar te verstaan? En willen jullie niet alleen praten, maar ook ervaringsgericht werken aan jullie relatie? Dan is Therapiepraktijk VuurKrachtig iets voor jullie. In de intake kijk ik samen met jullie welk traject voor jullie passend is.

Relatietherapie Nijmegen Vuurkrachtig - de meerwaarde van systeemtherapie

Verschil in sensitiviteit

Veel partners verschillen in de mate waarin ze sensitief zijn. Wanneer je partner niet zo begripvol reageert op wat jij voelt en ervaart en nodig hebt in de relatie, dan kan dit bijdragen aan je gevoel van uitzichtloosheid.
In Nederland zijn de meeste mensen laag tot gemiddeld sensitief. Zo’n 20% van de mensen is hoogsensitief. De kans is dus groot dat je een partner hebt die meer of minder sensitief is als jij. Of dat je een kind hebt dat anders-sensitief is dan jij. Of ouders, een broer of een zus, collega’s, een baas. Dit vergroot de kans dat de ander die je in vertrouwen neemt niet zo reageert als jij nodig hebt. Waardoor je nog meer het gevoel kunt hebben dat het aan jou ligt. Of dat de hele wereld niet klopt. Of dat je blijkbaar een slechte smaak hebt wat partners betreft. Dat is écht niet waar.

Relatieproblemen als gevolg van het niet onderkennen van jullie verschil in sensitiviteit

Mijn cliënten voelen zich vaak niet begrepen en gezien door elkaar. Ze voelen zich klem zitten, benauwd of gecontroleerd in relaties, kunnen niet zichzelf zijn, of verdwijnen in contact en weten niet (meer) wie ze écht zijn. Anderen maken zich constant zorgen over verlaten worden, voelen zich onveilig en onzeker, en zetten hun partner onder druk om hun vastigheid en onvoorwaardelijke liefde te bieden. Bovenstaande patronen kunnen gepaard gaan met ernstig psychisch lijden. Ze gaan ten kostte van het vuur in onszelf en in onze relatie. Wat echter vaak niet onderkend wordt is dat wij verschillen in de mate waarin we sensitief zijn.

Terugkerende relatiepatronen: een lopend vuurtje

De partnerrelatie is de meest intieme relatie die we kunnen aangaan, en kan ons daardoor het meeste raken en triggeren in oude pijnen en angsten. En dat kan heel erg pijn doen. Wanneer je hoogsensitief bent komt alles nog harder binnen dan bij mensen die laag- tot gemiddeld sensitief zijn. Bij hoogsensitieven is er daardoor meer en intenser psychisch lijden die allerlei psychische klachten kunnen veroorzaken. Heel begrijpelijk is het als je probeert deze pijn zoveel mogelijk te vermijden. Herken je dit?

En zoals dat met veel dingen gaat, zit er ook een lopend vuurtje in relatiepatronen. Vaak komen we dezelfde patronen uit de partnerrelatie ook tegen in andere relaties en situaties, zoals binnen ons werk.

Vermijding is niet de oplossing

Je pijnplekken vermijden of jezelf (voor een deel) verborgen houden is niet de oplossing, omdat dit er meestal toe leidt dat je ook in andere lastige situaties kiest voor het vermijden van het probleem of jezelf terughoudend opstellen. Ik begrijp het wel dat je dit doet, maar iets kan alleen opgelost worden als je jezelf er bewust van bent. Je loopt het risico dat je probleem een heet kooltje is die ineens de boel kan doen ontvlammen en afbranden. En dat er dus precies gebeurt waar je bang voor was.

De oplossing: jullie innerlijke vuur ontsteken en allebei jezelf zijn

De kans is groot dat je partner je weer ziet en rekening met je houdt, wanneer jij in je kracht durft te gaan staan. Wanneer jullie allebei in je kracht staan is het ook makkelijker om met jullie verschil in sensitiviteit en verlangens om te kunnen gaan. En om uit de verharding te blijven.

Sensitiviteit is een karaktertrek

Het is helpend om je bewust te zijn van het feit dat iedereen wordt geboren met meer of minder sensitief-zijn. Je verplaatsen in de ander, aanvoelen wat de ander nodig heeft en begripvol reageren is iets wat de ene mens van nature heel goed kan, en de ander ontwikkelen kan, tot op zekere hoogte. Wanneer je partner niet zo begripvol reageert op wat jij voelt, dan kan je denken dat er iets mis is met jou of met je partner. Maar de kans is groot dat hij of zij in minder mate sensitief is dan dat jij bent.

Wanneer kiezen we voor Systeemtherapie en wanneer voor relatietherapie?

Wanneer jullie alleen communicatieproblemen ondervinden kiezen we voor relatietherapie. Heeft 1 van jullie of hebben jullie allebei psychische, emotionele en/of lichamelijke klachten, en is het aangewezen om een individueel traject te volgen, dan kiezen we voor Systeemtherapie. Ervaren jullie allebei psychische, emotionele en/of lichamelijke klachten, dan volgen jullie allebei een individueel traject en wordt je af en toe meegevraagd naar de therapie van je partner.

Relatietherapie Nijmegen VuurKrachtig helpt jullie met Verlangen – Verbinden – Vragen – Vonken – Vieren:

– Samen liefdevol en krachtig in jullie relatie staan.
– Het vuur brandend houden, ook op langere termijn.
– Contact maken met je verlangens en ervoor gaan staan.
– Ruimte creëren voor jouw verlangens én die van je partner.
– Een goede balans vinden tussen aandacht en tijd voor elkaar én voor jezelf.
– Intimiteit veilig en erotiek spannend houden.
– (weer) Genieten van elkaar en op ontdekkingsreis gaan.
– Een sterke commitment voelen aan jezelf én je partner.
– Handelen naar wat bij je past en liefdevol voelt.
– Je ware zelf zijn in relatie tot je partner en je omgeving.
– Een team vormen en helder communiceren.
– Voorbij ontrouw en angst gaan.

Wil je partner niet mee naar relatietherapie?

Als je partner niet mee wil naar relatietherapie en jij wil wel verandering, neem dan contact met me op voor de mogelijkheden: 06 155 781 82. Je zou écht niet de eerste zijn die bij me aanklopt voor hulp en dat de partner vervolgens toch besluit mee te komen naar therapie.

Testemonial M. uit Malden

“Ik kende Mandy al en wist hoe helder ze mij een spiegel kan voorhouden, toen ik met haar in gesprek ging over mijn relatie. Omdat ik mijn relatie privé vind wil ik mijn naam niet voluit noemen. Maar de gesprekken met Mandy hebben bijgedragen aan dat ik nu een superfijne relatie heb. En dus wil ik het daar wel over vertellen. Ik stond op het punt om mijn relatie van een jaar te verbreken door te grote verschillen in wat we met elkaar willen en hoe we tegen een bepaalde situatie aankeken. Ik had bijvoorbeeld een veel grotere behoefte aan tijd voor mezelf dan mijn vriend. En er stond een issue tussen ons in waar we samen niet uitkwamen.

Mandy stelde haar verwondervragen aan mij over wat ik voelde voor mijn vriend. Waar ik naartoe wilde eigenlijk met de relatie voor de spanningen zo hoog opliepen. En over hoe we met elkaar praatte. Ze stipte onder meer aan dat ik voorbij ging aan zijn gevoel. Ze vroeg me hoe het voor mij zou voelen als ik hem erkenning gaf voor zijn pijn en angst.

Ik ging voelen dat ik mezelf aardiger zou vinden als ik hem steunde in zijn angst. En ging inzien dat erkenning geven niet hetzelfde is als mezelf opgeven. Het voelde juist als meer mezelf zijn. Ze stelde me ook de vraag hoe mijn vriend zou reageren op erkenning krijgen. Ik kon zo voor me zien dat hij zich gezien zou voelen door mij en minder moeite zou hebben met mijn contact met een ex. Het erkennen van zijn pijn heeft geholpen om naar elkaar te luisteren en samen naar een oplossing te zoeken voor onze issue.

Hoe is mijn relatie nu? Superfijn. Écht. Ik heb de tijd voor mezelf die ik nodig heb en hij voelt zich daarbij op zijn gemak. We vertrouwen elkaar.”

Vuurkrachtig PartnerRelatieCounseling

Ik bied jou en je partner een creatieve en inspirerende plek om naar elkaar toe te groeien en dichterbij jezelf te blijven. Door middel van praten én doen. Ik help jullie om een stevig fundament te leggen voor je relatie en bied jullie een traject op maat passend bij jullie vraag en verlangens.

Wil je meer weten over

een counselingtraject of heb je een gerichte vraag over je relatie, neem dan vrijblijvend contact met me op. Of maak een afspraak voor een intakegesprek:

Bel mij op: 06-15578182
of mail naar: contact@vuurkrachtig.nl

Ik neem binnen 1 werkdag contact met jullie op. Ik help jullie graag met allebei jezelf kunnen zijn in jullie relatie.

Deel dit met je vrienden