Systeemtherapie Nijmegen:
Heel je hoogsensitieve zelf met behulp van je partner en familieleden:
De partnerrelatie is de meest intieme relatie die we kunnen aangaan en kan ons daardoor het meeste raken in oude pijnen en angsten. En dit kan (ernstig) psychisch lijden veroorzaken. Dit geldt nog meer als je trauma of misbruik hebt meegemaakt, ziek bent of een psychische kwetsbaarheid hebt zoals depressie of angst- en paniekaanvallen en als je hoogsensitief bent. Ook in de relaties met andere mensen dan onze partner kunnen pijn en angst triggeren. Ben je hoogsensitief? Dan herken je vast dat prikkels en gedrag van anderen harder bij je binnenkomen dan bij veel mensen om je heen die laag tot gemiddeld sensitief zijn. En dat jij langer last kan hebben van dingen die andere al weer hebben losgelaten. En merkt dat dit een negatieve invloed heeft op je welbevinden. Ben je aan jezelf gaan twijfelen? Jezelf kwijtgeraakt? Voel je je angstig en schaamte je je om jezelf te laten zien? Heb je een diagnose en ben je bang weer terug te vallen of ziek te worden? Je bent aan het overleven en je relaties met belangrijke anderen zorgen voor stress en hebben een negatief effect op je gezondheid en stabiliteit.
Als je uit deze overleefstand wil komen en je krachtig wil voelen of wil voorkomen dat je weer ziek of instabiel wordt of wil herstellen en je hebt hierbij de hulp van je dierbaren nodig, maak dan een afspraak met me en ontdek wat Systeemtherapie Nijmegen voor jou of jullie kan betekenen.
Systeemtherapie VuurKrachtig Nijmegen:
Wat is Systeemtherapie:
Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie en valt onder de psychosociale behandelingen. Bij Systemische Psychotherapie ligt de focus op jouw individuele moeiten, kwetsuren, psychische en emotionele klachten, (hoog)gevoelig zijn en groeiproces. We kijken onder meer naar belemmerende patronen in je systemen die ervoor zorgen dat je last hebt van je hoogsensitiviteit en van lichamelijke en fysieke problemen. Met systemen wordt bedoeld je partnerrelatie, je gezin nu en van herkomst, je werkomgeving en de maatschappij. Juist omdat je partner het meest op je pijnplekken kan drukken en je onbedoeld kan kwetsen, is het belangrijk dat je partner of een gezinslid af en toe meekomt naar de therapie. Zo kunnen jullie leren wat jij nodig hebt om te herstellen en om de patronen te doorbreken die jouw herstel tegenwerken en je weerhouden om in je kracht te staan.
Gratis Kennismakingsgesprek:
Wie kan in Systeemtherapie gaan:
Je kan alleen en samen in Systeemtherapie gaan. Wanneer je partner en jij of jij en een gezinslid allebei psychische en/of lichamelijke problemen hebben, is samen in therapie komen een goede optie. Jullie werken dan individueel aan jullie doelen en herstel en er vinden gezamenlijke gesprekken plaats om het herstel te bevorderen. Voordelen van samen in Systeemtherapie gaan zijn: Je kan aan je eigen kwetsuren en problemen werken in nabijheid van je partner of gezinslid, waardoor het erover praten makkelijker wordt en het begrip voor elkaar kan groeien. In de individuele sessies kun je vrij exploreren wat je denkt en voelt, zonder risico op het kwetsen van je partner, je gezinslid of jezelf. Zo wordt het makkelijker om je aandacht te richten op wat jij voelt en denkt en om onderscheid te maken tussen wat bij jou hoort en wat bij de ander. Woon je in Nijmegen of in de omgeving van Nijmegen? Neem dan contact met me op via 06 155 181 82 of via het contactformulier: https://vuurkrachtig.nl/relatietherapie-nijmegen-contact/
Openingstijden praktijk:
Je kunt afspraak inplannen op:
Dinsdagen 11.00 – 18.15 uur;
Woensdagen 14.45 – 21.15 uur;
Vrijdagen 12.15 – 18.15 uur.
Jezelf beschermen als hooggevoelige:
Als hoogsensitieve persoon sta je meer open en registreer je meer informatie dan niet-HSP’ers. Juist omdat je zowat alles registreert wat er om je heen gebeurt en goed aanvoelt wat anderen denken en voelen, loop je een groter risico om overprikkeld of overbelast te raken, én om gekwetst te worden. Je hebt een grotere kans op het ontwikkelen van psychische problemen en om een diagnose te krijgen. Daarnaast betekent hooggevoeligheid ook dat je meer dan andere mensen stilstaat bij wat je raakt en pijn doet. Ook ben je je meer bewust van je problemen en vaak brengt dit een gevoel van schaamte en schuld met zich mee. Heel begrijpelijk dus als je probeert jezelf te beschermen tegen pijn en angsten en je gevoelens voor je houdt. Je gevoelens voor je houden betekent voor jou als HSP echter ook dat je een deel van jezelf niet kan laten zien en dat spanningen in je kunnen oplopen. Je pijnplekken vermijden of jezelf (voor een deel) verborgen houden is begrijpelijk, maar niet de oplossing.
Vermijding is niet de oplossing
Hoezo is vermijding voor mij als HSP’er niet de oplossing? Vermijding leid er meestal toe dat je ook in andere lastige situaties kiest voor het vermijden van het probleem en jezelf niet laten zien. Vermijding leid tot verharding en verlies van gevoel van liefde voor jezelf en de ander. Je loopt het risico dat je probleem een heet kooltje blijkt te zijn die ineens de boel kan doen ontvlammen en afbranden. En dat er dus precies gebeurt waar je bang voor was: verwijdering, verlies van liefde, afgewezen worden, niet gezien en gehoord worden. Meer gevoelens van schuld en schaamte en oplopende stress. Dart kost je heel veel energie. Als creatieve en sensitieve mens met psychische of lichamelijke problemen heb je het juist nodig om je gevoelens en kwetsbaarheid te kunnen delen met je dierbaren en kunnen ervaren dat zij empathie tonen voor waar je mee worstelt en je kunnen accepteren zoals je bent.
De oplossing: je innerlijke vuur ontsteken en jezelf leren zijn
De kans is groot dat je partner en belangrijke anderen je (weer) kunnen zien en rekening kunnen houden met wat je nodig hebt om gezond en stabiel te zijn, wanneer jij in je kracht durft te gaan staan, jezelf volledig omarmt en eindelijk goed voor jezelf leert zorgen. Wanneer jullie allebei leren om in je kracht te staan en goed voor jezelf te zorgen, kunnen jullie er juist meer voor elkaar zijn en meer voor elkaar betekenen.
Jullie verschil in Sensitiviteit omarmen en vieren:
Wellicht helpt het om te weten dat iedereen wordt geboren met meer of minder sensitiviteit en empathie. Aanvoelen wat de ander nodig, je verplaatsen in de ander, en begripvol reageren is iets wat de ene mens van nature heel goed kan, en de ander te ontwikkelen heeft. Wanneer je partner niet zo begripvol reageert op wat jij voelt of niet zo goed aanvoelt wat jij nodig hebt, dan kan je denken dat er iets mis is met jou of met je partner. Maar de kans is groot dat hij of zij in minder mate sensitief is dan dat jij bent. En daar valt écht mee om te leren gaan. Verschil in sensitief zijn is ook vooral iets om te vieren. Jullie kunnen bijvoorbeeld leren elkaar aan te vullen en elkaar op die manier te steunen.
Testemonial M. uit Malden
“Ik kende Mandy al en wist hoe helder ze mij een spiegel kan voorhouden, toen ik met haar in gesprek ging over het effect van mijn relatie op mijn rugklachten. Omdat ik mijn relatie privé vind wil ik mijn naam niet voluit noemen. Maar de gesprekken met Mandy hebben bijgedragen aan dat ik nu een superfijne relatie heb. En dus wil ik het daar wel over vertellen. Ik stond op het punt om mijn relatie van een jaar te verbreken door te grote verschillen in wat we met elkaar willen en hoe we tegen een bepaalde situatie aankeken en de stress die me dit elke keer weer gaf. Die was niet goed voor mijn rugklachten en herstel. Ik had bijvoorbeeld een veel grotere behoefte aan tijd voor mezelf dan mijn vriend. En er stond een issue tussen ons in waar we samen niet uitkwamen.
Mandy stelde haar verwondervragen aan mij over wat ik voelde voor mijn vriend. Waar ik naartoe wilde eigenlijk met de relatie voor de spanningen zo hoog opliepen. En over hoe we met elkaar praatte. Ze stipte onder meer aan dat ik voorbij ging aan zijn gevoel. Ze vroeg me hoe het voor mij zou voelen als ik hem erkenning gaf voor zijn pijn en angst en aan zou geven bij hem dat ik bang was dat ik niet goed genoeg voor mezelf kan zorgen in onze relatie.
Ik ging voelen dat ik mezelf aardiger zou vinden als ik hem steunde in zijn angst. En ging inzien dat erkenning geven niet hetzelfde is als mezelf opgeven. En dat luisteren naar zijn wensen niet meteen betekent dat ik over mijn grenzen heen moet gaan. Het voelde juist als meer mezelf zijn. Ze stelde me ook de vraag hoe mijn vriend zou reageren op erkenning krijgen en als ik mijn angsten en zorgen met hem deel. Ik kon zo voor me zien dat hij zich gezien zou voelen door mij en beter rekening zou kunnen houden met dat ik op tijd moet rusten voor mijn rug.
Hoe is mijn relatie nu? Superfijn. Écht. Ik heb de tijd voor mezelf die ik nodig heb om op tijd rust te nemen en hij voelt zich daarbij op zijn gemak. We vertrouwen elkaar.”
een therapietraject of heb je een gerichte vraag over je relatie, neem dan vrijblijvend contact met me op. Of maak een afspraak voor een intakegesprek:
Bel mij op: 06-15578182
of mail naar: contact@vuurkrachtig.nl
Ik neem binnen 1 werkdag contact met jullie op. Ik help jullie graag met allebei jezelf kunnen zijn in jullie relatie.